20-годишният румънец Габриел Богдан Йонеску, който изтърпява присъда за измама в миланския затвор, победи категорично в конкурса за кандидат-инженери на престижния Политехнически университет в Милано.

Румънецът се намира в затвора заради изпразване на банковата сметка по интернет на италианец, спечелил 100 000 евро в Супереналото, съобщава Prontosofia.

Румънският компютърен пират e истински гений на информатиката. Според вестник „Кориере дела сера", в миналото той е бил победител на Олимпиади по информатика в Румъния и на Балканите.

Заради измамите си по интернет обаче е бил осъден на три години и 1 месец затвор. Въпреки че е зад решетките, румънецът използвал разрешението си за тричасов отпуск, за да се яви на конкурс за престижния милански университет. Той оставил на „километри" зад себе си всички останали кандидати, проявявайки завидни умения в компютърното инженерство.

Румънският гений на компютъра демонстрирал за пръв път майсторството си пред италиански граждани преди няколко месеца.
Тогава той участвал в престъпна румънска мрежа за изпразване на италиански банкови сметки. Бандата пращала мейлове на частни лица от от уж „официалните" сайтове на различни италиански банки.

След като успявали да получат информация за сметките на нищо подозиращите италианци, румънците изтегляли по няколко стотин евро от всяка от тях. След това прехвърляли парите в кредитни карти и изтегляли сумите чрез банкомати.

Когато обаче бандата се натъкнала на сметката на италианец, който току-що получил печалба от 100 000 евро от Супереналото, тя решила да изтегли всичките му пари.

Прехвърлянето на толкова голяма сума към кредитни карти обаче задействало системата за сигурност на банката, която блокирала автоматично сметката. За да излезе от положението, бандата прибягнала до услугите на шампиона по информатика. Именно благодарение на способностите си той бил идентифициран бързо от властите.

Румънският гений и затворник вече е получил предложение за работа от италианска фирма.